ENDİŞE AĞACI(KİTAP TAVSİYESİ)

                                          
                     ENDİŞE AĞACI

            On yaşında olduğunuzu düşünün. Takıntılarınız ve endişeleriniz var. Ne yapardınız? Çoğu insan, endişelenince ne yapacağını bilemez. Gözlerinizi kapatın ve hayal kurun. Odanızda duvar boyu bir ağaç var. Ağacın dallarında farklı farklı hayvanlar yaşıyor. Ağaç kovuğu, sizin içine girebileceğiniz büyüklükte. Siz her akşam, uyumadan önce, yaşadığınız sorunun içeriğine göre hayvanlardan birine sıkıntınızı anlatıyor ve ağacın dalına endişenizi asıyorsunuz. Dert bitmiyor, geçmiyor ama rahatlıyorsunuz. Hayali bile, bir an olsa da rahatlamanıza vesile oldu mu?
Endişe Ağacı kitabı kahramanı Juliet, on yaşındadır ve evde artık kendine ait bir odası vardır. Odasının duvarında bulunan ağaç, onu hem heyecanlandırmış hem de çok şaşırtmıştır. Ağacın odaya nasıl geldiğini düşünür. Köklere sarmalanmış bir not halinde "Endişe Ağacı"  yazmaktadır. Büyükannesi bunu görünce, gülümser. Çünkü o ağaç aslında kendisinindir. Yıllar önce şu an Juliet’e ait olan odada o yaşamıştır. Juliet büyükannesine Endişe Ağacı’nın ne olduğunu ve sihirli olup olmadığını sorar. Büyükanne, sihirli olmadığını söyler ve "Bir şeyin sihirli olmaması, içinde sihir barındırmadığı anlamına gelmez" diyerek, kendisinin ağaçla olan ilişkisini anlatır.
O günden sonra her akşam, Juliet ağaçtaki hayvanlarla konuşmaya, endişelerini de ağaca asmaya başlar. Sorunlar düzelmez ama Juliet daha huzurlu uyur.
Kitap bir sürü ödül almış. Bunlardan biri de “Çocuk Edebiyatı Aile Terapisti” ödülü. Altın Kitaplardan çıkan kitap, Marıanne Musgrove tarafından kaleme alınmış ve Doğanay Banu Pinter Türkçe ’ye çevirisini yapmış. Kitap, yedi yaş ve üzeri için. Bununla beraber kitap, çocuklarının takıntılı ve endişeli durumlarına çözüm bulmak isteyen ebeveynler için de tavsiye edilmektedir. Ağaçtaki her hayvanla farklı sorunlarını paylaşan Juliet gibi, herkes  endişeleriyle yüzleşebilsin diye, bu hayvanların kitabın sonunda resmi yer alıyor. Resmin altına siz de kendi endişelerinizi yazabilirsiniz. Endişe Ağacı’nın resmine de, kitapta verilen internet adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar…                                                                                          
                                                                                                 Fatma GEÇER DEVRİM

                                                                                                       (masalokuyalim)  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir varmış bir yokmuş: Taş Masalları