Charlıe'nin Çikolata Fabrikası Üzerine (KİTAP TAVSİYESİ)


Çocuklar, anne babayı mı yansıtır? Ya da çocukların hareketleri, hayata bakış açıları ebeveyn tutumlarıyla mı şekillenir? Charlie ve Çikolata Fabrikası’nı okuyunca aklıma ilk gelen sorular bunlar oldu. Charlie, dört yaşlı nine-dede, anne ve babasıyla şehrin dışında küçük bir kulübede yaşar. Ailenin maddi durumu içler acısıdır. Sadece baba çalışır ve kazandığı temel ihtiyaçlarını bile karşılamaya yetmeyecek kadar azdır. Charlie, okuldan kalan zamanlarında, özellikle de akşamları evdeki yaşlılardan dinlediği hikâyelerle vaktini geçirir. Hayattan çok da bir şey istemez. İstediği sadece çikolata yemektir. Çünkü herkesin her gün yediği çikolata, Charlie için o kadar lüks ve özeldir ki yalnızca senede bir kez doğum gününde yiyebilir. Her gün okul yolundaki çikolata fabrikasının önünden geçmek, çocukların içinde en çok Charlie’ yi zorlamaktadır. Bu arada çikolata fabrikası hakkında hem şehirde hem de evde anlatılanlar, orayı Charlie içiN daha da cazip hale getirir.

          Gün gelir, çikolata fabrikasının sahibi bir yarışma yapar. Dünyadaki çikolatalardan sadece beş tanesine altın giriş bileti koyar. Kazananlar fabrikayı gezecektir. Charlie, doğum gününde belki çıkar diye paketi açar. Ev halkı da kendisi kadar heyecanlıdır ama olmaz. Bir iki kez daha alma imkânı olur ama çıkmaz. Bu sırada fabrikaya gidecek dört kişi belli olmuştur. Kazanan çocukların durumu maddi anlamda çok iyidir ve hatta ödül çıksın diye o kadar çok çikolata alırlar ki Charlie bunları gördükçe iyice umudu azalır. Ta ki bir gün yere düşmüş bir para bulana kadar… Paranın sahibi yoktur, alır, bakkaldan aldığı çikolatada altın bilet vardır ve Charlie Joe Dedeyle fabrikaya gider.

        Fabrikayı gezerken, Charlie dışındaki çocukların bazı kötü alışkanlıkları zor durumda kalmalarına sebep olur. Hırs, aç gözlülük, TV bağımlılığı… Kurallara uymayan çocukların başına gelen olumsuzluklar, fabrikada çalışan Umpa Lumpa’ların söyledikleri şarkılarla özetlenir. O zaman anlarız ki sorun ailelerin onlara verdiği eğitimin hatalı yanlarıyla ilgidir. Sonunda sadece Charlie kalır ve ödülü kazanır. Aynı zamanda da fabrikanın varisi olur.

        Kitaptaki elenen çocukların olumsuzlukları aslında, büyük küçük hepimizde vardır. Bunlara dikkat çekmesi açısından kitap, çocuklar kadar büyükler için de yazılmıştır düşüncesi uyandırır. Kitabı yazarı Roald Dahl, anlatımı her zaman olduğu gibi çok akıcıdır. Kitabın filmi, kitaptan daha çok bilinmektedir. Ben henüz filmi izlemedim. Oğlum filmi izledi henüz kitabı okumadı. O kitabı okuyup ben de filmi izleyince, yeniden yazı yazmak iyi olacak.

Şimdilik keyifli okumalar...

                                                                                                                                Fatma DEVRİM
                                                                                                                                 masalokuyalim




Yorumlar

  1. Okuma kültürünün arttırılması adına yapılan bu çalışmaları olumlu buluyor tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler.Çocuklar için kitap seçimini önemsiyorum.Elimden geldiğince okuyor ve yorum yazmaya çalışıyorum.







    YanıtlaSil
  3. Çok güzelmiş çocuğuma Şubat fuarından alabileceğim bir kitap. 👍📖😇

    YanıtlaSil
  4. Çok sevindim,teşekkürler.Şubata kadar bir kaç kitap yorumu daha yaparak,seçimlerinize yardımcı olamak isterim.Şimdiden keyifli okumalar..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir varmış bir yokmuş: Taş Masalları

ENDİŞE AĞACI(KİTAP TAVSİYESİ)