Yıldız'a Bi Şiirler Oldu/YTÜ 1002 Röportaj




YTÜ 1002 RÖPORTAJ

                                   Fatma GEÇER(DEVRİM)/Etkinlik-Röportaj

Yüzlerinde gülümseme ,yüreklerinde heyecan bir grup Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi beni karşıladı.İkramların ardından,salona geçtik ve sahnede müzikler,şiirler uçuşmaya başladı.Programı nefessiz izledim.Duygulandım ve hayata dair umutlarım yeniden filizlendi.Çünkü ben inanıyorum ki bir yerlerde her şeye rağmen şarkı söyleniyor ,şiir okunuyorsa hayata tekrar gülümseyerek bakabilmeniz için en büyük sebeptir.Program sonrasında ,YTÜ1002 Şiir topluluğunu daha yakından tanımak istediğimi söyledim.Seve seve kabul ettiler zira ortaya koydukları güzelliğin fark edilmesi hedeflerine ulaşmışlardı.Buluşma günü ayarladık ve vedalaştık.
Buluştuğumuz gün Ramazan ayına denk geldiği için iftar yaptık.İftar sonrası bu muhteşem çocuklar,bana bir şiir ziyafeti daha yaşattı ki,tadı hala damağımda.Şiirlerin ardından başladım art arda sorular sormaya.Onlar heyecanlı,ben onlardan daha heyecanlı,kendilerini anlattılar.Şiir okumanın yüreklerinde bıraktığı huzur ,onları daha ne güzel işler yapmaya sevk etmiş,ben de bunları sizlerle paylaşmayı borç bildim.Umarım YTÜ 1002 size de iyi gelir.Keyifli okumalar.
Ö.D.)YTU1002 Nedir?
 YTÜ 1002:Yıldız Teknik Üniversitesinde Şiir temelinde kurulmuş aktif bir topluluktur. 1002 adı, 1001 gece masallarından gelmektedir. “Masallar bitmedi, biz 1002 olarak umutlu yarınlara şiirlerle, hikayelerle gidiyoruz.  Ölü Ozanlar Derneği gibi kelimelerin dünyayı kurtaracağına inanarak yola çıktık. “diyen topluluk;  projelerinde insanı, dostluğu, kelimelerin gücünü temel alarak saf sevgiyi herkese ulaştırma gayesiyle çalışıyor.
Ö.D.)YTU1002 Kimlerden Oluşuyor?
YTÜ 1002: Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan topluluk üyeleri 1002’ye inanan öğrencilerden oluşuyor. Şu anda 60 üyesi olan bu topluluğun çoğunluğunu mühendisler oluşturmakla beraber fen edebiyat ve eğitim fakülteleri başta olmak üzere her fakülteden öğrenciyi barındırıyor.
Ö.D.)Mühendislerin şiire gönül vermesi ,çok rastlanan bir durum değil.Birbirinizi nasıl motive ediyorsunuz?
YTÜ 1002:1002 ailesi ekibin birbirini daha fazla tanıması ve ekip ruhunu taşıması için, toplu drama ve oyun çalışmaları yapıyor. Bu sayede de ekip birbirini daha iyi tanıyor ve beraber çalışmaya uygun hale geliyor.
 Her hafta bir araya gelen topluluk şiirler ve hikayelerle dolu bir gün geçirip projelerini detaylandırıyor.
Ö.D.)Topluluk olarak,1002.Gece Şiir gecesi dışında da yaptığınız çalışmalar var.Bunlardan da bahseder misiniz?
YTU1002 Projeleri
1.      “1002.Gece” Şiir Gecesi
2.      “Üniversite Öğretmeninin Yanında “ Köy Okullarına Destek Projesi
3.      “Yıldızlıları Seviyoruz” Emekçileri Tanıtıyoruz Projesi
4.      YTU Fanzin
5.      TedxYTU
Ö.D.)Şiir dinletiniz büyük ses getirdi.Beni çok etkiledi.Dinleti kadar beni etkileyen projeniz 
“Üniversite Öğretmeninin Yanında”,kısaca bahseder misiniz?
YTÜ 1002:“Yıldız Teknik’li olmak, aile olmak birbirini koruyup kollamak ve hep destek olmak demek. YTÜ mezunu öğretmen arkadaşlarımız da bizim kardeşlerimiz ve mezun olup atandıkları köy okulları da bizim doğal olarak kardeş okullarımız. Bu nedenle atandıkları okullardaki eksiklikleri kapatmalarında onlara destek olmak bizim borcumuz. Ve biliyoruz ki bir çocuk değişir dünya değişir. Bu nedenle çocuklara da inandığımız gibi kelimelerin gücünü göstermek adına kitaplar gönderiyoruz.
  Her bir kitap kolisinin içine de 1002 olarak geleceğe dair onlara güvendiğimizi anlatan mektuplar koyuyoruz. Çocuklar kitaplara ve mektuplara kavuşunca bizlere fotoğraf, video ve mektup yolluyor. Amacımıza ulaştığımızı görüyoruz, çünkü çocuklar kitap okuyor. “ diyor 1002 ailesi.

Ö.D.) Yıldızlıları Seviyoruz derken neyi anlatmak istiyorsunuz?
YTÜ 1002:1002 ailesi; Yıldızlıları Seviyoruz, emekçileri tanıtıyoruz projesiyle Yıldız’da çalışan aşçı, güvenlik, hizmetli, memur, öğretmen gibi emekçi insanları tanıtıyor. Biz bir bütünüz diyen ekip, sosyal medya hesaplarında yaptıkları röportajın özetini hikayeleştirerek paylaşıyor. Bu sayede her gün yemek alırken gördükleri Gözde Ablalarına, ismiyle hitap edip kolay gelsin Gözde Abla, oğlunun mezuniyeti ne zaman, diye sohbet açabiliyorlar. 
Ö.D.) YTÜ 1002’nin neye ihtiyacı var diye sorsam?
YTÜ 1002:Şu ana kadar yapılan aktivitelerde öğrencilerin desteğiyle yapılan projeler büyüdüğü için  1002 sponsorluklara ve desteğe ihtiyaç duymaya başladı.  
 Üniversitesine, mezununa sahip çıkan, kelimelerin büyüsünü masallardan yola çıkarak saf sevgiyle harmanlayıp güzel insanlar topluluğu kurma gayesindeki 1002’nin, maddi manevi desteğinize ihtiyacı var. (Bizimle sosyal medya hesaplarımızdan iletişime geçebilirsiniz diye eklemeyi de unutmadılar.)
Ö.D.) “Edebiyatın Birleştiriciliği “ dediniz,farklı alanlarda eğitim görmenizi şiir paydasında buluşturdunuz.Bunu başarmak kolay oldu mu?
YTÜ 1002:Bu projenin bu kadar ses getireceğini düşünmezdik.Başlangıçta  zorlandık ama şiirlerin gücü adına ,güç bizde deyip,yılmadan yolumuza devam etmeyi başardık.

Ö.D.)Etkinlik kapsamında bir de şiir duvarı oluşturdunuz.El emeği tek tek şiirleri yazdınız.Bu duvara ilgi çok büyüktü.Bunun sırrı nedir?
İlk etapta organizasyon ekibinin yazdığı şiirlerin yer aldığı bölüm,etkinliğe katılmak için gelenlerden yoğun ilgi görünce, “Şiir Duvarı” doldu taştı.İşin sırrını şiir severlere sormak lazım.
Ö.D.)23 Nisan sizin için ne ifade ediyor?
YTÜ 1002:23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda “Sinemasal”ın hazırladığı Fener- Balat çocuk festivalinde gönüllü görevliydik.Oyun oynatıldı,resim,kukla,yüz boyama yapıldı,ip atlatıldı.Canlandırma ekibimiz tiyatro yaptı ve çocuklarla dans ettik.Yarışmalar yaptık.Barış Manço’yu da unutmadık.Bir arkadaşımız(Duhan) Barış Manço kılığında büyümüş de küçülmüş programı yaptı.İki palyaçomuz vardı.(Yonca ve Osman) Topluluğun kurucusu Melike Kılıç ise ,masal anlattı.Son olarak konser.Ama konser öncesi bastıran yağmuru söylemeden geçmeyelim.Yağmurdan program yarım kalmasın diye halay çekip yağmuru durdurmaya çalıştık.Ve başardık.Yağmuru dururdan gönüllüler olduk.
Ö.D.)Sohbet ve şiirler için teşekkür ederim.Son olarak ne söylemek istersiniz?
YTÜ 1002:Biz bu topluluğa artık “1002 ailesi” diyoruz.Aile olmak kolay değil ama biz bunu başardık.Maddi ve manevi desteklerinizi bekliyoruz.Bizi takipte kalın.







ÖĞRETMENİM DERGİSİ /HAZİRAN SAYISI








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir varmış bir yokmuş: Taş Masalları

ENDİŞE AĞACI(KİTAP TAVSİYESİ)